Tipuri de prelungitoare HDMI

Iulie 25, 2022

Pentru ce avem nevoie de extender HDMI?

 

Distanța limită pentru un cablu HDMI obișnuit

Semnalul HDMI degradează pe măsură ce distanța se mărește. În general, lungimea de 20 de metri este considerată fiabilă pentru semnalul HDMI, și încă mai scurtă pentru clipuri video de rezoluție înaltă.

Lungime fiabilă pentru cabluri HDMI, VGA, DisplayPort

 

Interferența semnalului

Semnalul HDMI este de asemenea vulnerabil la interferențe cauzate de linii electrice de înaltă tensiune și dispozitive electromagnetice. În cazul unui mediu A/V, el necesită întotdeauna cabluri masive și configurări A/V complicate care foarte probabil o să afecteze semnalele HDMI.

Tipurile de interferențe cu care monitorul poate să se întâlnească:

  • Imagine granulată
  • Linii/Valuri flotante
  • Dungi orizontale
  • Aleatoriu devine negru

Tipuri de interferențe

Odată ce se produce interferența, fluxul video poate fi afectat în moduri diferite, în dependență de nivelul de gravitate. Cele mai răspândite rezultate sunt desincronizarea video și audio, ecran negru etc.

Deși efectul nu este evident uneori, chiar și o interferență minoră poate fi inacceptabilă pentru profesioniștii A/V și pentru aplicațiile care necesită o prezentare lină a înregistrărilor video și audio.

 

Tipuri de prelungitoare HDMI

Cable Used

Product Name

Technology

Power Source

Signal

Type

1080p Distance

4K Distance

Optical Fiber Cable

HDMI Fiber Cable

Fiber

(Reflection of Light)

Active/Passive

Video/ Audio

Cable

100M

100M

HDMI Fiber Dongle Extender

Active

Dongle

300M/ 1KM

300M/ 1KM

Network Cable

HDMI CAT5e Dongle Extender

Equalizer*

Passive

Video/ Audio

Dongle

40M

N/A

HDMI CAT5e Extender

Active

Video/ Audio

Stand-alone

50M

N/A

HDMI over IP Extender

Internet Protocol

Active

Video/ Audio

Stand-alone

140M

140M

HDMI KVM over IP Extender*

Video/ Audio/ Keyboard/ Mouse

150M

150M

HDMI Cable

HDMI Repeater

Bypass

Active

Video/ Audio

Stand-alone

20M

10M

 

Transmiterea semnalului HDMI

Bypass

Bypass este amplificarea semnalului original pentru distanțe lungi:

  • Avantaje: fără compresie, fără întârzieri
  • Dezavantaje: distanțe scurte

 

Fiber/Internet Protocol

Fibra optică utilizează reflexia luminii și convertește semnalul într-o formă complet diferită pentru transferul protocolului Internet:

  • Avantaje: distanțe foarte lungi
  • Dezavantaje: pierdere mică de semnal și întârziere, depinde de tehnologie

 

1. Prin Chipset-uri

Când ajungem la transmisia semnalului, chipset-urile sunt componentele principale care determină performanța prelungitorului HDMI. Unele produse pot fi vândute la un preț foarte mic deoarece nu utilizează chipset-uri în construcție și pot doar să amplifice semnalul „bypass” cu performanță instabilă și distanțe de transmisie scurte. Totuși, produsele care au chipset-uri integrate fac altfel.

Placa Chipset

 

2. Prin Cabluri

Cablu HDMI, Ethernet, Coaxial, Fibră optică

Semnalul HDMI poate fi transmis prin diferite medii:

  • Cabluri HDMI
  • Cabluri de rețea (CAT5e, CAT6...)
  • Cabluri coaxiale (RG59/RG6U...)
  • Cabluri pentru fibră optică (Single/Multi-mode)

Cablu HDMI

De obicei, un repetor HDMI poate utiliza cabluri HDMI pentru a transporta semnalul. De asemenea, poate egaliza semnalul HDMI degradat, stabiliza și transmite la 20 de metri mai departe fără compresie și fără afectarea rezoluției native. Totuși, dispozitivul poate transmite semnalul HDMI la distanțe relativ de mici.

Produse relevante: HR01-4K6G

 

Cum se conectează un Extender HDMI prin CAT5e sau fibră optică?

În cazul dat, este necesar un dispozitiv ca un convertor media pentru a transforma semnalul HDMI în rețea sau fibră optică, ca aceasta la rândul său să-l transporte. Acest dispozitiv poate fi clasificat, de obicei, în două tipuri, de tip stand-alone și dongle.

HDMI extender - de tip dongle și stand-alone

Tip dongle

Design de tip dongle oferă posibilitatea de conectare directă la o sursă HDMI și la un ecran HDMI, diferența principală între design-ul dongle și stand-alone la extendere este, că, nu este necesar un cablu HDMI pentru a interconecta extender-ul și ecranul/monitorul.

Produse relevante: HE01ERK, HE01F-4K

 

Tip stand-alone

Extender HDMI de tip stand-alone, de obicei are transmițător și receptor și bloc de alimentare pentru fiecare unitate, având suficientă putere de transportare a semnalului/semnalelor la distanțe relativ de mari. De asemenea, poate utiliza diferite medii de transmisie pentru a atinge diferite distanțe. Pentru cabluri de rețea obișnuite, distanța poate atinge 100 de metri. Pe de altă parte, distanța poate fi până la 60 de kilometri utilizând fibra optică single-mode.

Produse relevante: HE03-4K, HE01F-4K6G

 

3. Alimentat sau fără alimentare

De asemenea, există extendere active și pasive. Extender HDMI activ necesită bloc de alimentare pentru funcționare. Totuși, unul pasiv poate extinde semnalul HDMI pe o distanță scurtă fără alimentare externă (alimentare de la sursa HDMI).

Tipuri de blocuri de alimentare
SWP051000, SWP052000, SWP12500, SWP121500

 

4. Cu extensia KVM

Extendere HDMI obișnuite pot să transporte doar semnale video și audio. Totuși, unele extendere pot transmite semnale video și audio împreună cu USB, oferind posibilitatea de a controla dispozitive la distanță, de exemplu calculatoare. Alegând așa tip de prelungitoare HDMI, sunt două lucruri la care trebuie atrasă atenția.

KVM și USB

Interfața HDMI și USB

HDMI nu poate transmite semnal USB

Deoarece semnalul HDMI nu poate transporta semnalul USB împreună cu fluxul video și audio, este posibil de controlat dispozitivele de la distanță doar prin interfețele USB. Din fericire, semnalele USB pot fi transmise cu HDMI printr-un singlu cablu, ex. CAT5e, fibră optică etc.

Produse relevante: HKM01E

 

Standarde USB

Ca și semnalul HDMI, USB are, de asemenea, diferite versiuni care funcționează în mod corespunzător. Pentru versiunea USB 1.1, viteza maximă de transfer este de 12 Mbps. Aceasta înseamnă că dispozitivul cu USB 1.1 nu poate transmite volume mari de date, ca videoclipuri de rezoluție înaltă, semnal de control wireless, și altele. Unele produse KVM declară că pot suporta USB 1.1, ceea ce înseamnă că pot utiliza doar tastatura și mouse-ul, nu unități de stocare flash, și camere web. Pentru dispozitive USB avansate, utilizarea USB 2.0 sau mai mare este recomandată.

Produse relevante: HKM01-4K

 

5. Tipuri stand-alone & placă de perete

De obicei, prelungitoarele HDMI sunt instalate pe tavane, mese și pereți pentru a rămâne integrate vizual cu mediile A/V, ca exemplu biserici, săli de conferință, săli de clasă, și altele. Prin urmare, prelungitoarele HDMI de tipul placă de perete sunt create pentru a se potrivi condițiilor date. Din moment ce tendința BOYD devine tot mai populară în ultimul timp, extender-ul de tip stand-alone poate fi fixat perfect pe mese pentru ca utilizatorii să își conecteze propriile dispozitive.

Extender HDMI stand-alone instalat în masă

Produse relevante: HW01, VHE02EIP

 

6. Egalizator vs Internet Protocol

Cu toate că există o varietate de extendere HDMI care utilizează cabluri de rețea pentru a transporta semnalul, acestea nu utilizează tehnologia similară. Unii utilizează tehnologia de egalizare, iar alții protocolul Internet care este un schimbător de joc pentru industria profesională A/V. În plus, extenderele SC&T HDMI over IP pot utiliza rețeaua sau fibra optică pentru a transporta semnalul HDMI. Pentru mai multă informație accesați următorul articol.

 

HDMI prin cablu CAT5e sau prin IP

Produse relevante: HKM02B, VDKM02B

 

Alte reamintiri esențiale

 

Repetor HDMI vs Extender HDMI

Repetorul HDMI amplifică semnalul degradat până când acesta devine semnal original și extinde la o distanță scurtă (de obicei 10 - 20 de metri). În plus, repetorul se poate conecta la nesfârșit în lanț pentru a extinde la distanța mai mari și, de asemenea, necesită bloc de alimentare pentru fiecare repetor.

Așa cum s-a menționat anterior, prelungitorul HDMI acționează ca un convertor media pentru a transmite semnal HDMI prin cablu CAT5e/CAT6, fibră optică și coaxial. Prin urmare, sunt transmițătoare și receptoare care se conectează între ele prin diferite interfețe, cum ar fi conectoare RJ45, BNC și LC, SC.

Repetor HDMI vs Extender HDMI

 

Extender HDMI vs Cablu HDMI lung

Pe măsură ce fibra optică devine relativ matură, sunt mulți producători de cabluri care oferă HDMI prin fibră optică, care au chipset-uri integrate. Acest cablu transmite semnalul HDMI la distanțe lungi, dacă va fi tăiat nu va funcționa, ceea ce este relativ inflexibil în comparație cu cablurile de rețea economice.

Cu toate acestea, extender-ul HDMI oferă posibilitatea de a alege diferite tipuri de cabluri și lungimi necesare ale acestora pentru a extinde semnalul fără probleme.

Extender HDMI vs Cablu HDMI lung

 

Atenție la specificațiile produselor

Extenderele HDMI obișnuite pot suport rezoluțiile 1080p, 4K@30Hz și 4K@60Hz. Cu toate că HDMI are compatibilitate inversă, rezoluția o să degradeze pe măsură ce distanța se mărește. Este necesar de asigurat ca rezoluția și distanța să corespundă cerințelor dvs. când selectați produsele.

 

Extendere HDMI cu funcții speciale

Extendere HDMI cu control IR, ARC și extragere audio

Cu control IR

Produse relevante: HE02EI

Cu ARC (Audio Return Channel)

Produse relevante: HE02N

Cu extragere audio

Produse relevante: HKM02B

 

Aplicații avansate

Loop out, extindere în lanț, prelungire și distribuire HDMI

Extindere și distribuire simultană

În primul rând, trebuie precizată locația pentru fiecare ecran HDMI și de ales produsul potrivit.

Loop-out (ieșiri în aceeași locație)

Produse relevante: HE02EX

Extindere în lanț (ieșiri în diferite locații)

Produse relevante: HE03L-4K

Extinderea și distribuirea până la 4 semnale HDMI

Produse relevante: HE04SEK

 

Sursă de referință:

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu