Ce este HDMI over IP? 4 motive de a-l utiliza

Noiembrie 20, 2021

Ce este HDMI over IP?

Este o tehnologie de transmisie care procesează (comprimă/decomprimă) semnale și le transmite prin rețea. Cu această tehnologie putem integra mai multe dispozitive de rețea și să le controlăm fără limite geografice. De fapt, HDMI over IP este deja lângă noi. Putem vedea utilizarea acestei tehnologii în viața de zi cu zi, ex. streaming, difuzare de conținut video/audio etc. Totuși, un alt argument în ultimii ani, cum de aplicat această tehnologie pentru piața audio/video profesională și cum trebuie luată în considerare pentru realizarea proiectelor viitoare.

Diferența dintre structura sistemul tradițional și HDMI over IP

În primul rând, trebuie de clarificat diferența dintre HDMI tradițional și HDMI over IP. Ambele sisteme pot părea similare la prima vedere, dar sunt diferite în mult aspecte. Putem explora în două aspecte:

 1. Infrastructura sistemului

Sistemul tradițional AV are necesitate de:

 • Sursă - dispozitive ca NVR, Blu-ray DVD players, PC și camere HDMI
 • Transmițător - procesarea semnalului și transmiterea acestuia la receptor
 • Receptor - recepționează semnalul și îl transmite spre ecran
 • Display - dispozitive ca televizoare, monitoare LCD și proiectoare pentru afișarea conținutului video

Sistemul HDMI over IP are necesitate de:

 • Sursă
 • Codificator - poate converti sursa AV în bucăți de date digitale numite pachete și să le transmită prin rețea
 • Decodificator - poate converti pachetele în semnal AV și să le transmită spre destinație
 • Comutator de rețea - poate organiza dispozitivele Ethernet și utilizând comutarea pachetelor, transmite pachetele de la o/mai multe surse spre diferite destinații
 • Display
 1. Funcționalitate

În sistemul tradițional AV, fiecare dispozitiv are funcția predefinită, cum ar fi extender-ul pentru prelungirea semnalului, comutatorul pentru comutarea semnalului, dar în sistemul AV over IP, toate funcțiile sunt combinate în codificatoare și decodificatoare.

Extindere - fiecare punct final între codificator, decodificator sau comutator Ethernet poate fi la o distanță de 100 de metri
Utilizați codificatorul, comutatorul Ethernet și mai multe decodificatoare pentru a distribui semnalului HDMI
Utilizați mai multe codificatoare, comutatorul Ethernet și un decodificator pentru a comuta mai multe semnale HDMI
Utilizați mai multe codificatoare și decodificatoare printr-un comutator Ethernet pentru a ruta mai multe semnale HDMI

4 Motive de a utiliza HDMI over IP

 1. Distanța de transmisie mare

  Cablurile HDMI pot atinge lungimea până la 30 de metri, dar de obicei nu este suficient în majoritatea proiectelor. Când semnalele HDMI sunt convertite în IP, putem profita rapid de protocolul standard Ethernet care oferă posibilitatea de a transmite semnal prin cablu de rețea la distanță de 100 de metri. La fel, putem lua în vedere legarea în lanț a mai multor comutatoare de rețea sau utilizăm fibra optică pentru o distanță foarte mare.
 2. Extrem de scalabil

  Scalabilitatea este un factor decisiv pentru un sistem AV. Înainte de a converti semnalele audio și video în IP, noi de obicei instalăm dispozitivele care se potrivesc pentru mediul actual. Dar, câteodată cerințele se schimbă peste un timp. De exemplu, un HDMI matrix 4x4 este instalat dar brusc apare necesitatea de a integra un alt monitor și o sursă video în sistem. Dispozitivul matrix costisitor devine insuficient și trebuie schimbat. În același scenariu, dar sub structura sistemului AV over IP, este necesar doar de un codificator și decodificator suplimentar pentru a actualiza sistemul.

 3. Rentabil

  În prezent, majoritatea întreprinderilor au infrastructura de rețea implementată. Putem cu ușurință să integrăm dispozitive Ethernet în rețeaua existentă, fără a construi una nouă. Scalabilitatea mare a tehnologie HDMI over IP poate de asemenea să scutească de unele costuri în viitor din cauza re-cablării și modernizării dispozitivelor.
 4. Control flexibil

  Datorită flexibilității protocolului Ethernet. Fiecare dispozitiv în rețea poate fi controlat nu numai prin tastatură și mouse, dar și prin program software și aplicație mobilă. Această caracteristică oferă utilizatorilor acces pentru a controla în mod intuitiv un sistem AV de scară largă fără a fi confundat de un număr enorm de intrări și ieșiri.

Condiții de utilizare HDMI over IP

De regulă, HDMI over IP poate fi aplicat în diferite scenarii. Putem observa utilizarea acestei tehnologii în fiecare zi, ex. baruri sportive, magazine mari, biserici și centre de control. Toate acestea au o cerere comună, care este legată de distribuirea surselor video pe mai multe ecrane. În aceste cazuri, construirea unui sistem cu extendere individuale, matrix, și alte dispozitive specializate poate rămâne cea eficientă soluție.

Produse SC&T AV over IP

HKM02BP-4K, HKM02B-4K
HKM02B, VDKM02B

Sursă de referință:

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu