Ce este HDBaseT? Cum diferă față de HDMI over IP

Martie 2, 2023

Ce este HDBaseT?

Lansarea

HDBaseT este o tehnologie de transmisie fără compresie dezvoltată de HDBaseT Alliance, asociație formată din Samsung, LG, Sony Picture și Valens. După lansarea în anul 2010, HDBaseT 2.0 a fost publicat în 2013, și HDBaseT 3.0 în 2019.

Istoria versiunilor HDBaseT

Avantajele HDBaseT

Tehnologia de bază HDBaseT 5Play poate integra AV, Ethernet, curent, date și semnale de control și să le transmită printr-o categorie de cablu, la o distanță de până la 100 metri. Cablurile de categorie HDBaseT utilizate sunt mai ieftine și accesibile.

Pe măsură ce HDMI și DisplayPort au progresat în transmisia AV, ei pot să transmită semnale audio și video pe o distanță limitată. Când ajunge la conectarea mai multor dispozitive, dezavantajul în transmisia scurtă și incapacitatea de a transporta semnale de control și curent fac aceasta mai puțin realizabil. Lansarea HDBaseT a adus soluții la această problemă.

Distanța de transmisie HDMI, DisplayPort, HDBaseT

HDBaseT 5Play

Posibilitățile tehnologiei HDBaseT

Pentru HDBaseT 2.0 și mai sus, 5Play include:

  • Video și audio
  • USB 2.0
  • Semnale de control
  • Curent electric
  • Ethernet
Video și audio

Pentru necesități profesionale, HDBaseT 1.0 poate suporta flux video necomprimat 4K 30Hz. HDBaseT 2.0 combină audio și video în 5Play și suportă S/PDIF și intrare audio I²S. În plus, HDBaseT 3.0 poate transmite flux video 4K 60Hz.

Transmisia AV prin convertoare HDBaseT
Ethernet

La început, HDBaseT a utilizat standardul de rețea 100Base-T. Acum, HDBaseT 3.0 suportă standardul 1000Base-T, cu viteza de transmisie până la 1 Gbps.

Semnale de control

Control posibil prin IR, RS232 și CEC.

Curent electric

Alimentare prin HDBaseT (PoH) face posibil transmiterea energiei electrice prin același cablu, fără altă linie de alimentare. Ceea ce ușurează cablarea.

USB 2.0

Un membru nou în 5Play care suportă transmisia de date și care oferă posibilitatea de conecta dispozitive USB.

Standarde HDBaseT

Tabelul de mai jos prezintă caracteristicile pentru diferite versiuni ale HDBaseT. Cerința pentru cablu HDBaseT este Cat5e, dar este recomandat Cat6a.

Standarde HDBaseT

HDMI vs. HDBaseT

HDBaseT are ca scop rezolvarea problemelor care au apărut de la transmisia semnalului HDMI. În plus la îmbunătățiri în distanță și semnale transmise, este încă ce de remarcat.

Rezoluția

Calitatea imaginii se diferențiază nesemnificativ în HDBaseT sau HDMI. Ambele suportă 4K 60Hz și se potrivesc atât pentru utilizare profesională, cât și casnică. Deși HDMI 2.0 suportă rezoluția 8K, tehnologiile care le adoptă fac o distincție. HDMI utilizează compresie fără pierderi (lossless) pentru eficiență de transmisie mai bună, în timp ce HDBaseT oferă flux video necomprimat prin intermediul cablurilor de categorie, care sunt ideale pentru transmisie. Pentru industrii care necesită imagini precise, flux video necomprimat asigură scene reale pentru a evita erori.

Interschimbabilitate

Întrucât HDMI are o piață mai mare decât HDBaseT și majoritatea dispozitivelor nu au interfața de ieșire HDBaseT, HDMI și HDBaseT pot fi interschimbabile pe o gamă largă de dispozitive pentru a evita dilema dispozitivelor care nu funcționează corect.

Este important de remarcat că, întrucât transmisia HDMI include doar audio și video, și nu poate transmite IR, RS232 și suficientă putere electrică prin cabluri HDMI când sunt convertite din HDBaseT. De obicei, dispozitivele au interfețe pentru control, astfel încât utilizatorii pot să conecteze dispozitivul utilizând alte cabluri.

Dispozitive HDBaseT

Cum a fost menționat, HDBaseT poate fi utilizat la dispozitive AV pe partea receptorului, cum ar fi monitoare și proiectoare. În contrast, nu poate fi utilizat pentru dispozitive pe partea transmițătorului din cauza limitărilor tehnice. Dacă mai multe semnale, inclusiv AV, trebuie de integrat în HDBaseT, va fi necesar un codificator relevant.

Proiector cu interfață HDBaseT
Cea mai bună tehnologie de transmisie AV

În concluzie, HDBaseT are următoarele beneficii:

  • Cabluri de categorie ușor accesibile și ieftine permit transmiterea mai multor date și curent, și economisesc spațiu
  • Distanța de transmisie este mai lungă decât la HDMI, DisplayPort, și alte interfețe AV standarde, ceea ce permite conectarea multiplă cu alte dispozitive
  • Suportă 4K 60Hz HDR pentru calitate excelentă a imaginii.

Aplicații HDBaseT

Mediile de utilizare HDBaseT

Educație de la distanță

Cereri pentru studii de la distanță sunt în creștere continuă. Prin HDBaseT, camera PTZ poate fi controlată de la distanță și să prezinte scene reale de predare din orice unghi. Profesorul, materiale de predare proiectate, și interacțiunea în clasă poate fi complet capturată de cameră și prezentată la studenții conectați online.

Schema de utilizare HDBaseT în educație
Asistență medicală

PACS (Picture Archiving and Communication System) face transmisia și stocarea imaginilor medicale mai simplă. După ce echipamentul este examinat și prelucrat de către personalul medical, imaginile necomprimate pot fi rapid transmise prin HDBaseT la stația de lucru pentru imagistică medicală, distribuite la clinici, și stocate în baze de date prin intermediul rețelei.

Schema de utilizare HDBaseT în medicină

HDBaseT vs. HDMI over IP: Care sunt diferențele

Over IP și HDBaseT

AV over IP, sau HDMI over IP poate fi mai comună decât HDBaseT când se referă la tehnologiile de transmisie AV. Cea mai mare parte a transmisiilor AV depinde de Ethernet, deoarece dispozitivele Ethernet sunt extensibile, cum ar fi dispozitive de streaming online, echipament de difuzare, telefoane, și dispozitivele de rețea. Mai multă informație despre HDMI over IP, verificați acest articol: Ce este HDMI over IP? 4 motive de a-l utiliza.

Întrucât HDBaseT se focalizează în jurul 5Play pentru a-și dezvolta tehnologia de transmisie, HDBaseT și HDMI over IP sunt utilizate pentru diferite scopuri. Mai jos sunt unele comparații.

Transmisie

HDMI over IP este transmisia pachetelor de date, în timp ce HDBaseT transmite semnale audio și video. Nu este posibilă utilizarea dispozitivului HDMI over IP în sistemele HDBaseT, și invers. În timp ce transmisia IP este o compresie fără pierderi, HDBaseT livrează semnale AV necomprimate, care sunt ideale pentru acele proiecte care au nevoie de imagini necomprimate, fără latență.

Distanță

HDBaseT extinde transmisia până la 100 de metri, ceea ce este o limită pentru proiecte mari. Pe de altă parte, sistemele HDMI over IP pot fi extinse pe distanțe mult mai mari cu ajutorul cablurilor de rețea, de fiecare dată când se adaugă un repetor.

Flexibilitate

Ambele pot oferi calitatea imaginii 4K, dar HDBaseT nu poate ajusta rezoluția în funcție de dispozitivul utilizat. Aceasta înseamnă, dacă aveți nevoie de un monitor 4K, celelalte ecrane în sistem la fel trebuie să fie 4K. În schimb, în HDMI over IP este reglabil între ecrane cu diferite rezoluții.

Capacitate de extindere

Dispozitivele HDBaseT trebuie confecționate utilizând cipurile Valens, și atunci când extindeți un sistem AV HDBaseT, puteți adăuga doar ecrane și dispozitive HDBaseT. În cazul HDMI over IP, acesta poate fi extins prin adăugarea oricărui dispozitiv IP, ceea ce creează mai multe posibilități de creștere în viitor.

Cost

Cu toate că nu sunt necesare taxe de licență pentru producerea echipamentului HDBaseT, cipurile Valens sunt relativ scumpe, și, prin urmare, și echipamentul. Deoarece producătorii trebuie să fie licențiați pentru produsele HDMI, cheltuielile pot să varieze în funcție de specificațiile, componentele acestora etc. Prin urmare, când oamenii se gândesc să construiască un sistem AV, nu costul este pe primul loc, dar cerința.

Comparare
Diferența dintre HDMI over IP și HDBaseT

Cum funcționează HDBaseT și HDMI over IP

Compararea tehnologiilor de transmisie AV

Diferența dintre tehnologiile de transmisie AV

 

Sursă de referință:

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu