DisplayPort vs. HDMI: Diferența și întrebări frecvente

Martie 1, 2023

HDMI și DisplayPort sunt cele mai răspândite interfețe video în industria A/V. În timp ce HDMI reprezintă o mare parte din piață și mai compatibil, DisplayPort la rândul său posedă avantaje de neînlocuit.

Interfețe de afișare principale

Interfețe de afișare

Pe piața profesională există o serie de semnale și interfețe AV. Cu tipurile de interfețe de mai sus suntem familiarizați: HDMI, DisplayPort, VGA și DVI. În acest articol, o să facem comparația dintre HDMI și DisplayPort.

Evoluția interfețelor video

 

DisplayPort vs. HDMI: Funcții și specificații

Caracteristici de bază - DisplayPort

Deschis pentru comunitate

DisplayPort, sau DP, este o interfață video prezentată de VESA în anul 2005. În comparație cu HDMI, DP poate fi utilizat pentru proiectare și fabricare fără plata licenței. DP transportă semnale audio și video ca și HDMI, și pe măsură ce evoluează, DP s-a diferențiat de transmisia HDMI.

Ecran cu rata de reîmprospătare ridicată

Rata de reîmprospătare este numărul de ori pe secundă, dispozitivul de afișare arată o imagine nouă, deseori exprimată în Hz. Cu cât este mai mare rata de actualizare, cu atât mai multe imagini o să afișeze într-o secundă. Rata de actualizare ridicată permite ochilor omului să capteze imaginile cu mai multe detalii. Astfel, domeniile medicale, industriale și e-sport preferă ecranele cu rata de actualizare ridicată.

Rata de actualizare - 30/60/120 Hz
Resolution Refresh Rate (Hz) Current Latest
HDMI 2.0 DisplayPort 1.4 HDMI 2.1 DisplayPort 2
1080p 30 Yes Yes Yes Yes
60
120
144
240
1440p 30 Yes Yes Yes Yes
60
75
120
144
165
240 No
4K 30 Yes Yes Yes Yes
60
75 No
120
144 No
240 No
5K 30 Yes Yes Yes Yes
60 No
120 No No
144
240 No
8K 30 No Yes Yes Yes
60 No No
85
120 No

Mai sus este desenată comparația dintre HDMI 2.1 și DP 2.0, care sunt similari din punct de vedere al rezoluției. Deși ambii suportă rezoluția 8K sau 4K 144 Hz, lățimea de bandă mai mare permite interfeței DP să transmită mai multe date. Deoarece DisplayPort are lățime de bandă mare și o rată de împrospătare ridicată, el asigură imagini video excepționale față de HDMI. În ciuda faptului că HDMI 2.0 și-a actualizat rata de actualizare în ultimele versiuni, rata de împrospătare a DP 1.4 este o caracteristică de valoare.

Multi-Stream Transport (MST) prin distribuția în lanț

De obicei, semnalele HDMI sunt distribuite la fiecare monitor printr-un cablu separat conectat la dispozitivul sursă, și prin urmare, numărul de monitoare este limitat.

Versiunea DP 1.2 și mai sus suportă distribuția în lanț și transmite semnale la mai multe ieșiri fără distribuitor. Atât timp cât monitorul DP suportă rețea în lanț, acesta poate fi lănțuit pentru a extinde și a distribui sursa la următorul monitor. Ca rezultat, cu cablu DP conectat la dispozitivul sursă, monitoarele pot distribui semnale la alte monitoare.

Conectare în lanț vs. Comutator (switch)

DP Alt Mode — un cablu pentru transmisia USB și A/V

Care este diferența dintre DisplayPort și USB Type-C

Transmisia semnalelor între HDMI, DP și interfețe mai vechi DVI sau VGA necesită conversia semnalului. Cu toate acestea, dispozitivele USB Type-C care suportă DP Alt Mode utilizează DP pentru a transmite semnale A/V. Ca rezultat, nu este nici o convertire de semnal în transmisia DP prin intermediul Type-C.

USB Type-C DP Alt Mode

Dispozitivele care suportă USB DP Alt Mode pot transmite semnale DP prin intermediul cablurilor Type-C fără adaptor. Aceasta este, în timp ce USB-C suportă transmisia de data, semnale de control și chiar energie electrică printr-un singur cablu, DP Alt Mode poate transmite în continuare semnale DP. Utilizarea obișnuită a USB-C aduce mai mult confort pentru utilizatori. Odată cu prevalența laptopurilor și dispozitivelor mobile, majoritatea cărora utilizează USB-C ca port de transmisie, display-urile au fost echipate cu porturi USB-C pentru ca aceste dispozitive să transmită datele în mod direct.

Funcții USB-C DP Alt Mode

DisplayPort și HDMI pe piața AV

Concentrarea diferită pe produse, piețe diferite

HDMI poate fi transmis prin intermediul unui singur cablu HDMI și a fost utilizat pe larg datorită comodității și prevalenței sale din momentul publicării. Majoritatea produselor A/V pe piața curentă au port HDMI, ceea ce face HDMI potrivit pentru uz casnic și locuri de muncă. În contrast, cu rata de actualizare ridicată, DisplayPort este ales pentru domeniul jocurilor, medical și industrial.

Piețe diferite pentru DP și HDMI
Compatibilitate și prevalență

În general, utilizatorii au o cerere redusă față de ratele de reîmprospătare, și în cazul dat HDMI poate realiza integrarea A/V pentru uz casnic. Utilizarea în creștere imensă a dispozitivelor mobile contribuie la dezvoltarea pieței pentru interfața DP. În comparație cu HDMI, DP Alt Mode este mai mic și la fel suportă transmisia DP. În scurt timp, este posibil ca HDMI să nu mai fie cea mai populară interfață AV.

Întrebări frecvente despre DisplayPort

DisplayPort este compatibil cu versiunile anterioare?

Da, este compatibil cu versiunile anterioare. Este posibil de utilizat versiunile mai vechi a cablului DisplayPort, pentru a conecta dispozitivele sau plăcile de afișare la versiunile mai noi și invers. Adică, nu este necesar de modernizat toate dispozitivele și cablurile vechi, ceea ce trebuie este doar de ajustat rezoluția și rata de actualizare la cele acceptate de versiunea mai veche.

De ce HDMI la DisplayPort nu funcționează? Pot adaptoarele DisplayPort la HDMI să păstreze caracteristicile interfeței DisplayPort?

Adaptoarele DisplayPort și HDMI sunt utilizate pentru a converti semnalele, cum ar fi dispozitivul HUE03-4K, care poate să atingă transmisia DisplayPort-in HDMI-out și invers. Totuși, ieșire HDMI poate suporta doar rezoluția și rata de actualizare originală; de exemplu, conversia dintre HDMI 2.0 și DisplayPort 1.4 nu poate suporta rezoluția 4K 120Hz. De asemenea, înlănțuirea DisplayPort este limitată la cablurile DisplayPort. Cu toate că adaptoarele HDMI la DisplayPort este ușor de procurat, și este posibil de transmis semnalele de la HDMI la mini DisplayPort, totuși este necesar de verificat rezoluția și versiunea DisplayPort înainte de cumpărare. De exemplu, mini DisplayPort este dezvoltat de Apple Inc. în 2008, dar nu fost actualizat de mult timp. El suportă doar versiunea DisplayPort 1.2 UHD cu rezoluția UHD 3840x2160@60Hz ca versiune veche. Este necesar de atras atenția la caracteristicile și versiunea DisplayPort suportată de adaptor.

Toate dispozitivele de calcul suportă DP Alt Mode?

HDMI este în continuare dominant pe piața monitoarelor pentru PC, în timp ce tot mai multe ecrane și plăci de afișare au început să suporte DisplayPort în ultimii ani. Apple Inc. și alte mărci de telefoane mobile la fel adoptă USB-C la produsele lor, permițând transmiterea de semnale DP. Nu uitați să verificați versiunea înainte de a cumpăra monitor DP, și să vă asigurați că dispozitivul USB-C utilizat suportă DP Alt Mode.

Suportul USB-C DP Alt Mode

Produse DisplayPort de la SC&T

DisplayPort 4K@30 Video Extender: DP02E
 • Rezoluția până la 4K@30Hz/1080p@60Hz.
 • Transmite semnale prin CAT5E (și mai mult) cu extensia până la 70 de metri.
DisplayPort 4K@30 KVM Extender: DP02U
 • Rezoluția până la 4K@30Hz/1080p@60Hz.
 • Transmite semnale prin CAT5E (și mai mult) cu extensia până la 150 de metri.
 • RX cu 4 porturi USB pentru KVM și unități flash USB.
 • Suportă transmisia RS232 full duplex.
DisplayPort 4K@60 KVM Extender: DP02U-4K6G
 • Rezoluția până la 4K@60Hz 4:4:4.
 • Suportă HDCP.
 • Transmite semnale 4K@60Hz până la 100 de metri.
 • RX cu 4 porturi USB încorporate.
 • Suportă transmisia RS232 full duplex.
DisplayPort/HDMI/USB-C Presentation Switcher: HUE03-4K
 • Suportă semnale HDMI, DisplayPort și USB-C A/V.
 • Rezoluția până la 4K@30Hz 4:4:4.
 • Transmite semnale prin CAT5E (și mai mult) cu extensia până la 150 de metri.
 • Port USB-C pentru DP Alt Mode și încărcare 15W/39W.
 • Comutare video automată/manuală.
4K 60Hz 3x1 HDMI/USB-C Presentation Switcher: HUS03-4K6G
 • Rezoluția până la 4K@60Hz 4:4:4.
 • Suportă detectarea și comutare automată pentru video.
 • Funcții de încorporare și extragere audio.
 • Încărcarea până la 60W PD pentru dispozitive USB conectate.
 • Managementul EDID.

 

Sursă de referință:

Comment-uri

am un laptop cu dp.,printrun adaptor dp.la hdmi il cuplez la monitor,am imagine dar nu am sonor,care este cauza?

Scrie un comentariu